Nieuws | 6 vragen over woonkredieten

6 vragen over woonkredieten

6 vragen over woonkredieten

Het is tegenwoordig moeilijker om een lening af te sluiten dan vroeger. Wie een eerste hypothecaire lening wil afsluiten, moet tegenwoordig minimaal 10% van de aankoopprijs van de woning, inclusief bijkomende kosten, zelf betalen. Over het algemeen geldt: hoe meer eigen inbreng, hoe voordeliger het rentetarief. Daarnaast bieden banken andere voordelen aan in ruil voor de inspanningen van de kredietnemer. De onderstaande tips kunnen helpen om je leningskosten te verlagen.

image-text

Hoe je hypotheeklening herfinancieren?

De hypotheekrentes zijn aan het dalen, en het is zelfs mogelijk dat we kredieten met een rente van 2,5% gaan zien. Is het dan slim om je hypothecaire lening te heronderhandelen? Er zijn verschillende factoren die hierbij een rol spelen.

De belangrijkste voorwaarde om een herfinanciering rendabel te maken, is dat je nog minstens tien jaar over hebt om de lening af te lossen en dat het verschil tussen je huidige rente en het nieuwe voorstel minimaal 1% bedraagt. Het is belangrijk dat je altijd begint te onderhandelen bij je huidige bank, vooraleer je naar een alternatief gaat kijken. Als ze bereid zijn om de rente te verlagen, kun je besparen op dossierkosten en voorkom je hoge kosten zoals een wederbeleggingsvergoeding. Als je bank weigert of ze bieden onvoldoende verbetering, overweeg dan een herfinanciering bij een externe partij.

Let op: naast de wederbeleggingsvergoeding kunnen er nog andere aanzienlijke kosten ontstaan, zoals schrappingskosten van de oude hypotheek, kosten voor het vestigen van een nieuwe hypotheek, notariskosten en verzekeringen. Deze kosten verdien je alleen terug als de nieuwe leningsovereenkomst veel voordeliger is. Houd er rekening mee dat de rentevoet op zich niet voldoende is; het is belangrijk om altijd de totale kosten van de herfinanciering te beoordelen. Zorg ervoor dat de renteverlaging de bijkomende kosten meer als voldoende dekt. Verder moet je weten dat de fiscus de herfinanciering niet als een nieuwe lening bekijkt, maar als een verlenging van je bestaande lening. Als je al fiscaal voordeel geniet, blijft dit in alle gewesten ook gelden bij de herfinanciering van de lening.

 

Hoe kosten besparen door werken vooraf in te plannen?

Door renovatiewerken al in te plannen bij de aanvraag van een hypothecaire lening kan je extra kosten besparen. Een lage maandlast kan aantrekkelijk lijken, maar op de lange termijn kan dit veel duurder uitvallen.

Stel je voor: bij een hypothecaire lening van 250.000 euro over 20 jaar bedraagt de maandelijkse aflossing 1.660 euro. Als je de kosten voor de renovatiewerken, bijvoorbeeld 50.000 euro van de 250.000 euro, al meeneemt in de oorspronkelijke lening, blijft de maandlast 1.660 euro. Maar als je de kosten van deze werken niet vanaf het begin in het leenbedrag meerekent, moet je een tweede lening afsluiten, wat extra kosten met zich meebrengt. Het afsluiten van een bijkomende hypothecaire lening na de aankoop betekent namelijk nieuwe dossierkosten en, afhankelijk van de situatie en de quotiënt, mogelijk ook een nieuwe hypotheekakte bij de notaris.

Een consumentenkrediet kan een alternatief zijn, omdat daar geen notaris- of dossierkosten aan verbonden zijn. In geval van dringende werken, wanneer er geen voorafgaand plan of offerte in de hypotheek is opgenomen, kan de kredietnemer kiezen voor een persoonlijke lening. Deze lening is beperkt tot een looptijd van 10 jaar en een maximumbedrag van 50.000 euro. Dit zorgt voor hogere maandelijkse lasten: naast de maandlast van het oorspronkelijke hypothecaire krediet (1.328 euro voor 200.000 euro), moet je ook de persoonlijke lening afbetalen, wat een extra maandlast van 661 euro betekent. Dit komt neer op een totale maandelijkse aflossing van 1.989 euro gedurende de eerste 10 jaar. Dit hogere bedrag kan zwaar doorwegen op je budget en bovendien is dit alleen mogelijk als de bank akkoord gaat met de terugbetalingscapaciteit.

Waarom investeer je best in energiebesparende werken?

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is niet alleen nuttig om de energie-efficiëntie van een woning te beoordelen, maar kan ook helpen bij het afsluiten van een lening.

Als je een hypothecair krediet afsluit voor renovatiewerken die het energieverbruik met minstens 30% verminderen, kan dit in sommige gevallen leiden tot het recht op lagere rentetarieven. De voorwaarde is wel dat een nieuw EPC de verbeteringen binnen een bepaalde periode bevestigt. Binnen de 3 tot 7 jaar na een renovatie met een energiecomponent moet je kunnen aantonen dat het energielabel van het gebouw verbeterd is.

Naast kortingen voor renovaties bieden banken ook rentekortingen aan voor leningen bij de aankoop van energiezuinige nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen met een EPC-label A of B. Als je een woning met een EPC-label A of B koopt, kan dit direct een renteverlaging van 0,10% tot 0,20% opleveren.

 

Waarom niet enkel blindstaren op de rentevoet?

Ben je van plan om werken te laten uitvoeren, dan kan het type financiering een grote invloed hebben op je budget. Er zijn twee primaire opties: een hypothecaire lening of een renovatielening. Beide hebben hun eigen voordelen, afhankelijk van je specifieke behoeften en het type project.

Een hypothecaire lening is geschikt voor grote projecten van meer dan 50.000 euro. Als het gaat om duurdere werken of een combinatie van aankopen en renovaties, is dit type lening vaak de beste keuze. Dit type lening, gespreid over 20 tot 30 jaar, verlaagt de maandelijkse lasten. Maar er komen wel extra kosten bij, zoals notariskosten, hypotheekregistratie en een schuldsaldoverzekering. Een renovatielening is flexibeler en doorgaans geschikt voor kleinere werken. Dit type krediet, dat meestal een looptijd van maximaal 12 jaar heeft, brengt geen notaris- of dossierkosten met zich mee. Voor energiebesparende werken bieden banken vaak voordelige tarieven aan voor een renovatiekrediet of een lening op afbetaling. Wat is de beste keuze voor jou? Vergelijk altijd de totale kosten en kijk naar wat je uiteindelijk écht zult betalen. Een voorbeeld: een koppel koos voor een energielening van 4% in plaats van een hypothecaire lening van 3,40%. De extra kosten maakten de hypothecaire lening minder interessant. Laat je dus niet alleen verleiden door een lage rentevoet.

text-image
image-text

Hoe profiteren van een heropname van kapitaal?

Heb je een lopende of afgesloten hypothecaire lening? Dan is het een mogelijkheid om het kapitaal dat je al afbetaald hebt opnieuw te gebruiken voor andere projecten, zonder dat er nieuwe notariskosten of een nieuwe hypotheekinschrijving nodig zijn. Dit wordt het principe van de heropname van kapitaal genoemd, een praktische en besparende oplossing om werken uit te voeren of om nieuw vastgoed aan te kopen. Bij deze optie kun je een bedrag lenen dat gelijk is aan het kapitaal dat je al hebt afgelost op je bestaande lening en dit door gebruik te maken van dezelfde hypotheekinschrijving. Bijvoorbeeld: je hebt al 100.000 euro afgelost op een lening van 300.000 euro, dan kan je dit bedrag opnieuw lenen. De geldende voorwaarden (rentevoet, looptijd, enz.) worden wel bepaald op het moment van de heropname en niet op basis van je oorspronkelijke lening, wat voordelig kan zijn bij dalende rentevoeten.

Bovendien kan een heropname ook worden aangevraagd als de volledige lening is terugbetaald, zolang de hypotheekinschrijving (maximaal 30 jaar) nog geldig is. Dit systeem heeft twee grote voordelen. Ten eerste is het goedkoper, omdat er geen nieuwe notariskosten of hypotheekinschrijvingen nodig zijn, enkel dossierkosten van de bank die maximaal 350 euro bedragen. Ten tweede is het flexibeler, omdat je zelf een aangepaste looptijd kunt kiezen, zolang deze binnen de geldigheidsduur van de hypotheek (30 jaar) blijft.

 

Wat zijn de voor- en nadelen van een hypothecair mandaat?

Wanneer je een hypotheeklening aangaat, eist de bank garanties zodat ze zich kunnen indekken tegen wanbetaling. Maar naast die klassieke hypotheek is er nog een alternatief: het hypothecair mandaat of met andere woorden de hypothecaire volmacht.

Het hypothecair mandaat geeft de bank het recht om op een later moment, indien nodig, een hypotheek op je vastgoed te zetten. Zolang deze hypotheek niet wordt geactiveerd, blijven de kosten beperkt, omdat dit mandaat niet wordt geregistreerd bij het Kantoor Rechtszekerheid. Dit voorkomt inschrijvingskosten, die bij een traditionele hypotheek vaak behoorlijk oplopen.

De voor- en nadelen? Het grootste voordeel van een hypothecair mandaat is de lagere kostprijs. Voor een lening van 200.000 euro bedragen de kosten van een mandaat ongeveer 1.250 euro, in vergelijking met 5.500 euro voor een klassieke hypotheek. Dit is voordelig voor de kredietnemer, hoewel het mandaat meestal maar wordt toegestaan voor een deel van de lening. 

Vaak wordt een combinatie van een hypothecair mandaat en een hypotheekinschrijving gebruikt, waarbij een deel van de lening onder mandaat valt en een ander deel onder een klassieke hypotheek. Toch zijn er enkele risico’s verbonden aan het mandaat in geval van financiële moeilijkheden. De bank kan besluiten om het mandaat om te zetten in een hypotheek, waardoor je alsnog inschrijvingskosten moet betalen. Daarnaast biedt het mandaat ook geen fiscaal voordeel, behalve op het deel van de lening dat door een klassieke hypotheekinschrijving gedekt wordt.

Plus Magazine Nederlands (2025, 31 januari). 6 vragen over woonkredieten. CIB community. Geraadpleegd op (8 februari 2025)