Nieuws | Huurcontract opzeggen: wat zijn de belangrijkste regels?

Huurcontract opzeggen: wat zijn de belangrijkste regels?

Huurcontract opzeggen: wat zijn de belangrijkste regels?

Wanneer je een woning huurt, is het mogelijk om het huurcontract voor de einddatum op te zeggen, mits je een opzegtermijn respecteert. In sommige gevallen komt daar een opzegvergoeding bij. Maar welke regels gelden er precies? Kristophe Thijs, communicatiedirecteur bij CIB, legt uit welke factoren belangrijk zijn bij het opzeggen van een huurcontract.

image-text

Opzegging van negenjarige en kortlopende huurcontracten

Als een kortlopend huurcontract (minder dan drie jaar) automatisch wordt omgezet naar een standaardcontract van negen jaar, zijn alle regels van de negenjarige huur van toepassing. Voor een huurcontract van negen jaar geldt dat een huurder bij opzegging tijdens het eerste jaar drie maanden huur als vergoeding betaalt. In het tweede jaar daalt dit naar twee maanden huur, en in het derde jaar naar één maand. Na het derde jaar is er geen opzegvergoeding meer vereist. Dit betekent dat bij vroegtijdige beëindiging van een standaardcontract de financiële verplichtingen variëren, afhankelijk van de duur van de huurovereenkomst.

Voor kortlopende contracten bedraagt de opzegvergoeding anderhalve maand huur tijdens het eerste jaar, een maand tijdens het tweede jaar en een halve maand tijdens het derde jaar. Deze regels bieden duidelijkheid voor huurders en verhuurders en helpen hen anticiperen op de financiële consequenties van een opzegging.

Registratieplicht en specifieke uitzonderingen

Verhuurders moeten huurcontracten binnen twee maanden na ondertekening laten registreren wanneer het gaat om gebouwen die uitsluitend voor bewoning bestemd zijn, zoals huizen of appartementen. Als deze registratie niet tijdig gebeurt, kan de huurder het huurcontract op elk moment en zonder kosten beëindigen, zelfs tijdens de eerste drie jaar. De opzegging gaat dan in op de eerste dag van de maand na de maand waarin het contract werd opgezegd, wat huurders extra flexibiliteit biedt in geval van een niet-geregistreerd contract.

Omzetting van kortlopend contract naar negenjarig contract

Wanneer een kortlopend huurcontract niet expliciet wordt verlengd of beëindigd, wordt dit automatisch omgezet naar een standaardcontract van negen jaar. Vanaf dat moment zijn alle regels van een negenjarige huur van toepassing, ongeacht de oorspronkelijke looptijd van het contract. Een voorbeeld hiervan is een eenjarig contract dat automatisch omgezet wordt: de huurder betaalt in dat geval bij opzegging in het tweede jaar een vergoeding van twee maanden huur, in tegenstelling tot één maand bij verlenging van een kortlopend contract. Dit verschil benadrukt het belang van het goed begrijpen van de voorwaarden bij het aangaan van huurcontracten.

text-image