Nieuws | Sloop en Wederopbouw

Sloop en Wederopbouw

Belastingvoordeel Sloop en Heropbouw: Alles wat je moet weten

Voor wie een woning bouwt na sloop van een bestaand gebouw, bestaat de mogelijkheid om te profiteren van een verlaagd btw-tarief van 6 procent, in tegenstelling tot het standaardtarief van 21 procent voor nieuwbouw. Een aanzienlijk verschil, tot wel 37.500 euro op een bouwkostprijs van 250.000 euro. Echter, dit belastingvoordeel komt niet zonder voorwaarden. Hier volgt een beknopt overzicht.

image-text

Facturen tot 31 december 2023
Voor betalingen en facturen tot eind 2023 geldt de oude regeling, ongeacht de betaaldatum in 2024. Dit geldt voor 32 steden met specifieke btw-verlagingen en het hele land met tijdelijke regelingen.

Vanaf 2024: Uniforme regeling met strikte voorwaarden

Vanaf 2024 worden deze twee regelingen vervangen door één uniforme regeling, ook geldig in alle 32 steden waarin nu een aparte regeling geldt. Enkele belangrijke voorwaarden zijn:

Particuliere bouwheer: Alleen contracten tussen particuliere bouwheer en aannemer komen in aanmerking voor het verlaagd btw-tarief.

Eigen woning: De woning moet de enige en eigen woning zijn, met een bewoonbare oppervlakte tot 200 vierkante meter.

Eigendomsvoorwaarden: De bouwheer mag geen andere woning bezitten op het moment van ingebruikname, met uitzondering van de oude gezinswoning.

Minstens vijf jaar: De voorwaarden moeten minstens vijf jaar worden nageleefd, en bij schending moet een deel van het belastingvoordeel worden terugbetaald.

Huidige regelingen tot eind 2023
Tot eind 2023 gelden twee regelingen, afhankelijk van de locatie van de bouwplaats. Na een herziening in oktober zal er vanaf Nieuwjaar één permanente regeling van kracht zijn voor het hele land, met aangescherpte voorwaarden.

Overgangsregeling in 2024 voor bouwpromotoren
Voor projecten met een omgevingsvergunning vóór 1 juli 2023 geldt een overgangsregeling tot eind 2024. Kopers kunnen nog tot eind 2024 profiteren van het verlaagd btw-tarief, maar na 2025 is dit niet meer mogelijk.

Let op: Wet-Breyne
Voor bouwpromotoren geldt de wet-Breyne, die bepaalt dat facturering beperkt is tot de waarde van uitgevoerde werken. Hier moet rekening mee worden gehouden bij facturering in 2024.

Dit beknopte overzicht biedt inzicht in de essentiële punten van het belastingvoordeel bij sloop en heropbouw. Het is raadzaam om professioneel advies in te winnen voor specifieke situaties en projecten. Twijfel bij een project? Aarzel dan zeker niet om ons in te schakelen, wij adviseren je graag! 

text-image