Nieuws | Vraag naar kredieten voor energetische renovatie daalt aanzienlijk

Vraag naar kredieten voor energetische renovatie daalt aanzienlijk

Vraag naar kredieten voor energetische renovatie daalt aanzienlijk

De vraag naar kredieten voor energetische renovatie is de afgelopen maanden sterk afgenomen. In het eerste kwartaal van dit jaar werden 51 procent minder kredieten afgesloten dan tijdens dezelfde periode in 2023, volgens cijfers van de Beroepsvereniging van het Krediet (BVK). In totaal werden 7.852 consumentenkredieten voor energetische renovatiedoeleinden afgesloten, met een totale waarde van 167 miljoen euro, wat een daling van bijna 40 procent betekent.

image-text

Volgens de BVK, die 95 procent van de Belgische kredietmarkt vertegenwoordigt, is deze daling te wijten aan verschillende factoren. De stijgende rentetarieven maken lenen duurder, terwijl de stijgende prijzen van bouwmaterialen renovatieplannen bemoeilijken. Daarnaast zijn de energieprijzen aanzienlijk gedaald, waardoor de urgentie voor besparende maatregelen is afgenomen.

Dringende noodzaak voor actie

Bart Vervenne, voorzitter van de raad van bestuur van de BVK, benadrukt de problematische aspecten van de daling in renovatiekredieten. “Minder dan 10 procent van de woningen voldoet aan de energiedoelstellingen voor 2050, en we halen slechts een derde van het benodigde renovatietempo,” zegt Vervenne. “Een massale renovatiegolf over 10 tot 15 jaar zal leiden tot schaarste aan bouwmaterialen, mankracht en financiering. De enige manier om de energieprestaties van ons woningpark te verbeteren is geleidelijk te werk gaan en nu actie ondernemen.”

Wijzigingen in financiële ondersteuning

Het energetisch renoveren van een woning is verplicht voor wie in Vlaanderen een woning koopt met een EPC-label E of F; binnen vijf jaar moet het energieniveau naar minstens label D worden opgetrokken. Tot 2022 konden renovatiekredieten worden afgesloten met volledig door de Vlaamse overheid terugbetaalde rente. Sinds 2023 is dit vervangen door een rentesubsidie die een korting biedt op de rentevoet. Dit systeem loopt eind dit jaar af en er zijn nog geen nieuwe plannen aangekondigd voor verdere ondersteuning.

Efficiëntie en sociale impact van energetische renovaties

Energetische renovaties moeten gericht en ambitieus gebeuren, met oog voor materiaalgebruik en sociale impact, stelt Nathan Van den Bossche, professor bouwtechniek aan de UGent, in een opiniestuk in De Tijd. Energetische renovaties verminderen energieverbruik, verhogen wooncomfort en woningwaarde, maar de efficiëntie en sociale impact van de renovatieplicht roepen vragen op. 

Realistische besparingen en milieu-impact

Onderzoek aan de Universiteit Gent toont aan dat slecht geïsoleerde woningen vaak minder energie verbruiken dan verwacht door zuinig gedrag van bewoners. Hierdoor leveren energetische renovaties vaak minder besparing op dan theoretisch berekend. Bovendien vergen renovaties veel materialen, wat een aanzienlijke milieu-impact heeft. Gebouwen zijn verantwoordelijk voor 40 procent van het energiegebruik, en de bouwsector draagt bij aan 40 procent van de nieuwe materiaalstromen en 38 procent van alle afval. Het is dus niet evident om alle gebouwen snel naar label A te renoveren.

Sociale implicaties en noodzakelijke keuzes

Energetische renovaties hebben ook sociale implicaties. Hoewel het opwaarderen en verbeteren van woningen wenselijk is, kunnen de hoge kosten van renovaties mensen uit de woonmarkt duwen. Toekomstige kopers houden rekening met renovatiekosten, waardoor goedkopere woningen minder aantrekkelijk worden en het aandeel eigenaars in dit segment afneemt. Welgestelde mensen profiteren van premies voor energetische renovaties, terwijl minder vermogende kopers buiten spel blijven.

Noodzaak voor gerichte aanpak

Om de klimaatambities te halen, moeten jaarlijks 3 procent van alle woningen grondig worden gerenoveerd, terwijl 1 à 1,5 procent waarschijnlijk de macro-economische bovengrens is. Daarom moeten we keuzes maken. Gerichte maatregelen zoals na-isolatie van spouwmuren en het installeren van warmtepompen kunnen efficiënter zijn. We moeten materialen, aannemers en subsidies inzetten waar ze de meeste impact hebben, rekening houdend met circulair materiaalgebruik en milieuvriendelijke materialen. Onze renovatieambities moeten verder reiken dan alleen EPC-scores en ook sociale correcties omvatten. 

text-image