Volgens de BVK, die 95 procent van de Belgische kredietmarkt vertegenwoordigt, is deze daling te wijten aan verschillende factoren. De stijgende rentetarieven maken lenen duurder, terwijl de stijgende prijzen van bouwmaterialen renovatieplannen bemoeilijken. Daarnaast zijn de energieprijzen aanzienlijk gedaald, waardoor de urgentie voor besparende maatregelen is afgenomen.
Dringende noodzaak voor actie
Bart Vervenne, voorzitter van de raad van bestuur van de BVK, benadrukt de problematische aspecten van de daling in renovatiekredieten. “Minder dan 10 procent van de woningen voldoet aan de energiedoelstellingen voor 2050, en we halen slechts een derde van het benodigde renovatietempo,” zegt Vervenne. “Een massale renovatiegolf over 10 tot 15 jaar zal leiden tot schaarste aan bouwmaterialen, mankracht en financiering. De enige manier om de energieprestaties van ons woningpark te verbeteren is geleidelijk te werk gaan en nu actie ondernemen.”
Wijzigingen in financiële ondersteuning
Het energetisch renoveren van een woning is verplicht voor wie in Vlaanderen een woning koopt met een EPC-label E of F; binnen vijf jaar moet het energieniveau naar minstens label D worden opgetrokken. Tot 2022 konden renovatiekredieten worden afgesloten met volledig door de Vlaamse overheid terugbetaalde rente. Sinds 2023 is dit vervangen door een rentesubsidie die een korting biedt op de rentevoet. Dit systeem loopt eind dit jaar af en er zijn nog geen nieuwe plannen aangekondigd voor verdere ondersteuning.
Efficiëntie en sociale impact van energetische renovaties
Energetische renovaties moeten gericht en ambitieus gebeuren, met oog voor materiaalgebruik en sociale impact, stelt Nathan Van den Bossche, professor bouwtechniek aan de UGent, in een opiniestuk in De Tijd. Energetische renovaties verminderen energieverbruik, verhogen wooncomfort en woningwaarde, maar de efficiëntie en sociale impact van de renovatieplicht roepen vragen op.