Nieuws | Waarom vastgoed nog altijd een solide investering is.

Waarom vastgoed nog altijd een solide investering is.

In een land waar “een baksteen in de maag” haast cultureel erfgoed is, blijft vastgoed een populaire én rendabele belegging. Terwijl drie op de tien Belgen geen eigen woning bezitten, heeft één op de tien er meer dan één. En net die extra stenen zorgen ervoor dat het vermogen van veel landgenoten jaar na jaar blijft groeien. Maar hoe interessant is vastgoed vandaag nog, vergeleken met aandelen of goud

image-text

Belgisch vermogen rust op vastgoed

Dat de Belgische gezinnen er financieel op vooruitgingen, is geen toeval. Meer dan zeven op de tien huishoudens bezitten hun eigen woning. En daar stopt het niet: één op de tien Belgen heeft daarnaast nog een tweede pand, vaak als investering of als vakantieverblijf. Bij de 20% met het hoogste vermogen bezit zelfs zeven op de tien bijkomend vastgoed.

Tussen 2015 en 2021 groeide het aantal tweede verblijven in België van 773.000 naar bijna een miljoen. Ook buiten onze landsgrenzen planten Belgen massaal hun vlag. Maar liefst 240.000 landgenoten bezitten een woning in het buitenland, vooral in Spanje en Frankrijk, maar ook Italië, Nederland en Portugal zijn populair.

Waarom investeren Belgen in een tweede woning? Volgens Kristophe Thijs, woordvoerder van vastgoedfederatie CIB, begint dat vaak wanneer de eigen woning is afbetaald en er wat financiële ruimte ontstaat. Twee op de drie kopers doen het vooral voor het huurrendement, terwijl één op de drie kiest voor eigen gebruik, bijvoorbeeld aan zee of in de Ardennen.

De verhuur van een pand levert doorgaans 800 tot 1.000 euro per maand op. Wie rekening houdt met belastingen en onvoorziene kosten, blijft gemiddeld met elf maanden nettohuur over per jaar. Geen spectaculaire winsten, maar wel een stabiele bron van inkomsten

Vastgoed versus beurs: wat rendeert het meest?

 

Professor beleggingsleer Nico Dewaelheyns (KU Leuven) maakte de oefening: hoe verhoudt het rendement van vastgoed zich tot aandelen, vastgoedfondsen en goud? Op papier is vastgoed log en weinig flexibel—je legt een groot bedrag in en verkopen duurt vaak lang. Maar in de praktijk blijkt vastgoed verrassend stabiel.

Wie in 1985 een woning kocht en die tot 2024 verhuurde, haalde een gemiddeld jaarlijks rendement van 8,64%. Daarmee deed het beter dan Belgische aandelen of het verhuren van een appartement. Over een periode van 30 jaar blijft een huis de rendabelste belegging. Toch moet vastgoed het afleggen tegen goud wanneer we naar de afgelopen 10 of 20 jaar kijken—de recente “goudkoorts” gaf het edelmetaal een boost.

Volgens Dewaelheyns biedt vastgoed vooral rust. “Je wordt er geen miljonair mee op korte termijn, maar het is wel een veilige buffer tegen inflatie. Het kende de voorbije veertig jaar geen enkel jaar waarin het verhuren van een woning de levensduurte niet kon bijbenen.” Aandelen bieden dan weer meer pieken (én dalen), zeker op internationale markten

text-image
image-text

Te weinig investeerders, te veel regels

“Wie snel rendement wil, kiest beter voor aandelen. Maar wie op de lange termijn denkt, wint met vastgoed,” bevestigt Thijs van CIB. Hij wijst tegelijk op een belangrijke trend: steeds minder mensen investeren in de huurmarkt. Renovatieplicht, complexe regels en stijgende kosten zorgen ervoor dat veel eigenaars afhaken.

En dat laat zich voelen. De huurmarkt staat onder druk. De prijzen stijgen sneller dan de inflatie en het aanbod slinkt. De overheid zal moeten ingrijpen, waarschuwt Thijs, of de betaalbaarheid van wonen komt echt in het gedrang.

 

Het Laatste Nieuws (2025, 16 mei). De Belgische baksteen in de maag is een goede belegging, CIB Community. Geraadpleegd op 23 mei 2025.