Nieuws | Renovatieverplichting drukt prijzen van energieverslindende woningen

Renovatieverplichting drukt prijzen van energieverslindende woningen: Een uitdaging voor verkopers én makelaars

In het Vlaamse vastgoedaanbod zijn energieverslindende woningen geen uitzondering, en de verplichte renovatie maakt ze niet bepaald aantrekkelijker. Het wordt moeilijker deze woningen te verkopen, en verkopers moeten genoegen nemen met lagere prijzen.

De struikelblokken voor dergelijke panden zijn vaak gerelateerd aan het energieprestatiecertificaat (EPC). De verplichting van de Vlaamse overheid om binnen vijf jaar te renoveren tot minstens label D schrikt potentiële kopers af. Deze verplichting brengt aanzienlijke extra kosten met zich mee, vaak tot tienduizenden euro's. Experts beweren dat dit woningen minder aantrekkelijk maakt, waardoor ze langer te koop staan en de prijzen dalen.

Uit een studie van vastgoeddataplatform Realo blijkt dat huizen met EPC-labels E en F respectievelijk 1,2% en 2,1% goedkoper worden aangeboden. Kopers moeten niet alleen de koopprijs in overweging nemen, maar ook de extra kosten voor isolatie, warmtepompen of zonnepanelen, en dit alles in een context van duurder bouwmateriaal en hogere rentevoeten.

text-image
image-text

We zien een toename van panden met E- of F-labels die langer dan vier maanden te koop staan, wat leidt tot prijsonderhandelingen met de verkopers. Hoewel prijsverlagingen nog niet altijd drastisch zijn, ervaren sommige makelaars een toenemende druk op de markt voor E- en F-woningen, waar biedingen tot 20% onder de vraagprijs niet ongebruikelijk zijn.

De energiedoelstellingen voor woningen zullen naar verwachting strenger worden, met de eis dat alle Vlaamse huizen tegen 2050 een A-label hebben. Ondanks deze uitdagingen blijft de vastgoedmarkt optimistisch en benadrukken ze het belang van flexibiliteit en aanpassing aan het steeds veranderende aanbod.