Tegengesteld aan het idee: jongeren betreden de woningmarkt opnieuw
De verjonging van de hypotheekmarkt gaat in tegen het heersende idee dat het kopen van een eigen woning niet langer haalbaar is voor jongeren. Het is echter belangrijk op te merken dat de totale markt vorig jaar aanzienlijk kromp door de hogere rente, waardoor BNP Paribas Fortis 30% minder hypotheken heeft verkocht.
De financiële steun van ouders speelt een rol, evenals langere looptijden die de bank heeft geïntroduceerd om maandelijkse afbetalingen beheersbaar te houden. Ongeveer één op de honderd hypotheken heeft nu een looptijd van 30 jaar, wat voor jonge starters een oplossing kan bieden tegen de effecten van de hoge rente.
Koen De Leus, hoofdeconoom van BNP Paribas Fortis, benadrukt dat jongeren niet kunnen, of willen wachten. Uitstel van het woonproject is voor hen moeilijker dan voor oudere generaties. Daarnaast maakt de stijging van huurprijzen het alternatief minder aantrekkelijk, omdat hypotheekafbetalingen met vaste rente onveranderlijk zijn.
Voorkeuren van millennials: minder nieuwbouw, langere looptijden
Millennials kiezen minder vaak voor nieuwbouw, waarbij slechts 12% van hun leningen bestemd is voor bouwprojecten. In vergelijking kiest 22% van de 55-plussers voor nieuwbouw. De hoge kost van bouwmaterialen heeft ervoor gezorgd dat bouwen in het algemeen minder aantrekkelijk gemaakt werd. Meer en meer jonge koppels engageren zich liever voor een renovatie waarbij ze gebruik kunnen maken van het BTW-stelsel van 6% in plaats van 21%.
Ondanks de veranderingen blijft de gemiddelde leeftijd van vastgoedkopers constant, met 38 jaar als het gemiddelde in het afgelopen jaar. Echter, bij leningen voor renovaties is een verjonging merkbaar, met de gemiddelde leeftijd die in tien jaar tijd is gedaald van 43 naar 39 jaar.