Antwerpen kende de grootste daling met 10,8 procent minder woningverkopen. Ook in Limburg (-9,6%), West-Vlaanderen (-9%) en Vlaams-Brabant (-7,3%) had de vastgoedmarkt het moeilijk. Oost-Vlaanderen beperkte de daling tot 6,4 procent. In Wallonië daalde de verkoop met 6,5 procent in het eerste kwartaal. In Brussel bleef het aantal transacties bijna stabiel met een daling van slechts 0,8 procent.
Geen reden tot pessimisme
“De vraagzijde blijft wat hangen,” verklaart Bart van Opstal, woordvoerder van Fednot, de dalende trend. “Het aanbod in België is doorgaans voldoende groot. Opvallend is dat het aantal transacties is teruggevallen tot hetzelfde niveau als in het coronajaar 2020.”
Van Opstal benadrukt dat de verminderde vraag naar vastgoed deze keer ook leidt tot lagere prijzen, wanneer de inflatie wordt weggenomen. “Vorig jaar zagen we een aanzienlijke terugval in de verkoop – in Vlaanderen bijna 17 procent – maar de prijzen daalden niet, wat uitzonderlijk was.”
Van Opstal ziet geen reden voor pessimisme. “In vergelijking met Nederland hebben we in België een stabiele markt zonder grote ontsporingen. De markt wordt gedragen door particulieren en minder door professionele vastgoedinvesteerders. Particulieren zijn meestal niet gehaast om te verkopen, waardoor de prijzen niet snel zullen dalen.”
Lichte prijsdaling
De prijzen lijken op het eerste gezicht licht te stijgen, maar dit is voornamelijk door inflatie. In België kostte een huis in het eerste kwartaal gemiddeld 328.187 euro, 1,7 procent meer dan het jaargemiddelde van 2023. Maar rekening houdend met de inflatie ging het om een prijsdaling van 0,6 procent.
In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een huis met 2,4 procent tot 367.120 euro. Gecorrigeerd voor inflatie bleef de prijs vrijwel stabiel, met een minieme stijging van 0,1 procent. In Wallonië was er een lichte daling in reële termen (-0,3% naar 239.886 euro), en in Brussel was de daling sterker (-3,1% naar 545.210 euro). Een appartement kostte gemiddeld 268.256 euro, 1,3 procent meer dan het jaargemiddelde in 2023, wat neerkomt op een prijsdaling van 1 procent na correctie voor inflatie.
In Vlaanderen steeg de gemiddelde prijs van een appartement met 1,2 procent tot 279.811 euro, maar gecorrigeerd voor inflatie daalde de prijs met 1,1 procent. In Wallonië was de prijsdaling groter, terwijl in Brussel de prijs steeg (+0,7% na inflatiecorrectie, naar 288.878 euro).